Prescreening: “Μπιλ” της Κωνσταντίνας Τσαπρούνη

Πρώτη σκηνή, ένας άνδρας μέσα σ’ ένα ξυλουργείο περπατά αργά και σχεδόν ανήσυχα. Fade to black. Είναι ο Μπιλ. Σκηνή Δεύτερη, ο Μπιλ ετοιμάζει το μεσημεριανό περιμένοντας την κόρη του την Μίνα να γυρίσει από το σχολείο. Σκηνή τρίτη ο Μπιλ μαθαίνει τα άσχημα νέα για την υγεία του.

Η ιστορία του Μπιλ χτίζεται σταδιακά από μικρές αφηγήσεις που σου δημιουργούν κλιμακωτά την περιέργεια για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Η απουσία της μουσικής επένδυσης σε συνδυασμό με τους μικρούς διαλόγους που διακόπτουν ουσιαστικά τους ήχους μιας συνηθισμένης καθημερινότητας πολλαπλασιάζουν τη δραματικότητα της ιστορίας. Οι χρωματικοί τόνοι αλλά και η αρμονική εναλλαγή των φωτισμών συμβαδίζουν με το συναισθηματικό φορτίο της ταινίας το οποίο όσο διογκώνεται φωτίζεται ολοένα και περισσότερο για να ολοκληρωθεί στην τελευταία σκηνή. Δεν θα αποκαλύψω όμως το τέλος.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο διήγημα “Μπιλ”, της Αμερικανίδας συγγραφέως Zona Gale. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη, όπου ο πρωταγωνιστής μεγαλώνει μόνος την κόρη του, Μίνα. Ο Μπιλ είναι βαριά άρρωστος και γνωρίζει ότι ο χρόνος που του απομένει στη ζωή είναι ελάχιστος. Έτσι αποφασίζει να βάλει αγγελία σε εφημερίδα, σε αναζήτηση ανάδοχης οικογένειας κατάλληλης να μεγαλώσει το παιδί του.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα που μέσα σε 16 λεπτά καταφέρνει να μεταφέρει όλο το συναισθηματικό πλαίσιο μιας τραγικής ιστορίας. Τα συναισθήματα που ουσιαστικά αφηγούνται την ιστορία διαγράφονται μέσα από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών αλλά και τα σκηνοθετικά ευρήματα της Κωνσταντίνας Τσαπρούνη. Spoiler alert, το ντύσιμο στο αρκουδάκι της μικρής που αλλάζει ρουχα!

Το τολμηρότερο ίσως εγχείρημα της δημιουργού εκτός από το να αγγίξει ένα ζόρικο θέμα, αυτό της υιοθεσίας, ήταν ότι επέλεξε ως ηθοποιούς μη επαγγελματίες, ανθρώπους που ίσως δεν είχαν ξαναβρεθεί ποτέ σε κινηματογραφικό πλατό. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αποτελεί ένα ακόμα σκηνοθετικό πείραμα που τελικά αφήνει θετικό πρόσημο καθώς φέρνει στο προσκήνιο μια κυριολεκτικά ανθρώπινη υπόσταση στο έργο. Εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών οι οποίοι έχουν και στην πραγματική ζωή τη σχέση μπαμπά – κόρης,  γεγονός που μαρτυρά την άριστη χημεία μεταξύ τους στην ταινία.

Στην ταινία συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Κυργιόπουλος. Φαίη Κυργιοπούλου, Petronela Turcanu, Ελένη Βασιλείου, Γιάννης Μανωλόπουλος, Αγγελική Καυκιά, Άλκης Κανελλόπουλος, Ευαγγελία Κοσμίδου,Έφη Κυργιοπούλου, Κώστας Κυργιόπουλος, Ευαγγελία Μερμίγγη και Γιώργος Asghar.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Κωνσταντίνας Τσαπρούνη. Την παραγωγή επιμελήθηκε η Βασιλική Τσαβαλιά. Βοηθός σκηνοθέτη ο Γιώργος Asghar. Την διεύθυνση φωτογραφίας επιμελήθηκε ο εικονολήπτης Άλκης Κανελλόπουλος ενώ την ηχοληψία ο Δημήτρης Καρατζάς. Script: Μαγδαληνή Τζανακάκη. Φωτογράφος γυρίσματος: Γιάννης Μανωλόπουλος. Post production: Γιώργος Ευαγγελόπουλος. Τροφοδοσία: Ελένη Βασιλείου. Πρωτότυπη μουσική: Τζουράν Τζουράν

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ταινία “Μπιλ”

Η ιστορία του “Μπιλ” θα σε συγκλονίσει

Τι γυρεύει το Nohope στην Ελάτεια;

Η επίσημη σελίδα του ‘Μπιλ’