Βατοπέδι: Το σκανδαλώδες χρονικό ενός μη σκανδάλου

Επειδή πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους κρατικούς υπαλλήλους και τους μοναχούς που κατηγορούνταν για απιστία εις βάρος του Δημοσίου και για ηθική αυτουργία για το κακούργημα της απιστίας,

Και επειδή η απόφαση ήταν αθωωτική,

Και επειδή μέσα σε όλα τα άλλα έβγαλε ξαφνικά ο Κωστάκης Καραμανλής ανακοίνωση όπου μιλούσε για “πανηγυρική δικαίωση” του,

Και επειδή έβγαλε ανακοίνωση και η ΝΔ που μιλούσε για “σκευωρία που αποκαλύφθηκε”,

Και επειδή και δεκάδες φανατισμένοι που λουφάζαν τόσα χρόνια βρήκαν ευκαιρία να ξεθαρρέψουν και να βγουν τώρα να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλάνε πανηγυρίζοντας για το “πόσο μεγάλος ηγέτης ήταν ο Κωστάκης Καραμανλής” και για το “πόσο αποκαλύπτεται τώρα η σκευωρία εναντίον του”,

Ας ξεκαθαρίσουμε πολύ περιληπτικά και με πολύ απλά λόγια:

ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΗΤΑΝ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ!


Πάμε να δούμε τί ακριβώς συνέβη με τη Μονή Βατοπεδίου και τί ακριβώς συνέβη με την αθωωτική απόφαση

 • ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2003 η Μονή Βατοπεδίου “θυμήθηκε” ότι βάσει κάποιου “χρυσόβουλου” του… αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου Βοτανειάτη από το έτος… 1080 η Λίμνη Βιστωνίδα και οι γύρω από αυτήν εκτάσεις είχαν… χαριστεί στην Μονή, και άρα… της ανήκαν. Με αγωγή τους λοιπόν στα δικαστήρια οι διοικούντες την Μονή Βατοπεδίου ζήτησαν να κηρυχθούν άκυροι μια σειρά νόμων από το έτος… 1924 αλλά και μεταγενέστεροι, που καθόριζαν ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι γύρω από αυτήν εκτάσεις ανήκαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

 • ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2003 εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου στελέχη της Κυβέρνησης Σημίτη και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν μια σειρά από “διαβουλεύσεις” με βάση την ιδέα του Ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ:

“Για να αποσύρουμε την αγωγή μας κατά του Δημοσίου
και για να πάψουμε να ζητάμε να μας… δώσετε πίσω
τη Λίμνη Βιστωνίδα

[ΣΗΜ: που ΔΕΝ είχε αποδειχθεί δικαστικά  ότι ανήκει στην Μονή!]

προτείνουμε να… ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ την Λίμνη
με ορισμένα άλλα, ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!”

 

 • ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2004 επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή ξεκινούν οι ανταλλαγές των δημοσίων ακινήτων, με βάση μια σειρά “γνωμοδοτήσεων” του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενώ το ερώτημα του ΑΝ είναι νόμιμος τίτλος κτήσης το Χρυσόβουλο του 1080 και ΑΝ η Λίμνη ανήκει στο Δημόσιο ή στη Μονή εκκρεμούσε ακόμη, αναπάντητο ενώπιον των δικαστηρίων.  Μάλιστα, προκειμένου να γίνουν αυτές οι ανταλλαγές ιδρύθηκε μία σειρά οffshore Εταιριών, όπου με δαιδαλώδη τρόπο η μία offshore ήταν μέτοχος της άλλης, και η Μονή Βατοπεδίου ζήτησε να ΜΗΝ μεταφερθούν τα ακίνητα στην ίδια αλλά στις offshore εταιρείες αυτές!

 

 • ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2004 έλαβε χώρα μια σειρά παραχωρήσεων  πολλών δεκάδων εκτάσεων του Δημοσίου στην Μονή Βατοπεδίου, οι οποίες συμπτωματικά  έγιναν όλες με συμβολαιογράφο την σύζυγο του υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βουλγαράκη.

 

 • ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2005, μάλιστα  ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή,  Ευάγγελος Μπασιάκος μετά από περαιτέρω συζητήσεις με τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και άλλους εκπροσώπους της μονής, εκδίδει διοικητικές πράξεις με τις οποίες ακυρώνονται  οι μέχρι τότε ανταλλαγές και αντί για δεκάδες οικόπεδα, παραχωρούνται στην Μονή Βατοπεδίου:

-ΔΥΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ 
συνολικού εμβαδο 20.664 τετραγωνικών μέτρων, και

-8.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, 
αξίας, τότε, πάνω από 1.000.000 ευρώ!

Όμως η υπουργική απόφαση αυτή δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης γιατί στο μεταξύ είχε αρχίσει να βουίζει η χώρα για το σκάνδαλο που  είχε οργανωθεί με τη Μονή Βατοπεδίου όπου το Δημόσιο ετοιμαζόταν να παραχωρήσει δωρεάν στη Μονή οικόπεδα και ακίνητα “φιλέτα” για να αποκτήσει μία…λίμνη που κατά τα φαινόμενα ήδη του άνηκε.

 • ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2005 ο τότε “Τσάρος της Οικονομίας”, Γιώργος Αλογοσκούφης,  με σειρά υπουργικών αποφάσεων υπό την πίεση της κοινής γνώμης και υπό τον φόβο ποινικών διώξεων ακύρωσε όλες τις ανταλλαγές γης που είχαν γίνει μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

 

 • ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2007 και ενώ η Χώρα βοά για το σκάνδαλο και την σαπίλα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δημόσια ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ  παραδέχεται ότι υπάρχει σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου και τις ανταλλαγές κτημάτων και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την πλημμελή εποπτεία της υπόθεσης.

 

Στην συνέχεια, ο Κώστας Καραμανλής προκαλεί βιαστικό και πρόωρο κλείσιμο της Βουλής και να προκαλέσει έτσι, με βάση τον κατάπτυστο Νόμο περί ευθύνης Υπουργών και το αντίστοιχο (κι εξίσου κατάπτυστο) Άρθρο 86 του Συντάγματος παραγραφή των αδικημάτων που μπορεί να υπήρξαν σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τυχόν να αφορούσαν τον ίδιο και τους Υπουργούς και τους Βουλευτές της Κυβέρνησής του.

Στην συνέχεια, επιχειρήθηκε τρεις φορές  να συσταθεί εξεταστική / προανακριτική επιτροπή της Βουλής
για να διερευνήσει την υπόθεση Βατοπεδίου. Την τρίτη φορά, η Βουλή με κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, πια, συνέστησε προανακριτική επιτροπή. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή αυτή απλά “διαπίστωσε” ότι τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, ακόμη και αν υπήρχαν, είχαν ήδη παραγραφεί σύμφωνα με το Άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Νόμο περί ευθύνης Υπουργών κι έτσι σταμάτησε υποχρεωτικά από το Σύνταγμα την διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην συνέχεια, η υπόθεση έλαβε χώρα στα δικαστήρια, που εξέτασαν τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων (κρατικών υπαλλήλων, Εφραίμ, μοναχών) μιας και όπως προείπα όλα τα πολιτικά πρόσωπα χάρη στο κλείσιμο της Βουλής από τον Κ. Καραμανλή έλαβαν “Ασυλία” δια μέσου της παραγραφής.

 • ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2017 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα (Κρατικούς Υπάλληλους, Ηγούμενο και μοναχούς Μονής Βατοπεδίου) από τις κατηγορίες για φυσική και ηθική αυτουργία σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

Το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους για την υπόθεση Βατοπεδίου επειδή έκρινε ότι: 

 1. Ο Εφραίμ και οι Μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου δεν είχαν δόλο όταν προσπαθούσαν να πείσουν το Κράτος να ανταλλάξει την…. Λίμνη Βιστωνίδα με… Ολυμπιακά ακίνητα και με… οικόπεδα στη Χαλκιδική, γιατί “δεν είχαν καταλάβει ότι η λίμνη Βιστωνίδα δεν άνηκε στη Μονή και πίστευαν καλόπιστα ότι είχαν δικαίωμα να την ανταλλάξουν με Ολυμπιακά ακίνητα στο Μαρούσι”
 1. Οι κρατικοί υπάλληλοι που αναμίχθηκαν στις ανταλλαγές δεν είχαν δόλο για να διαπράξουν απιστία εις βάρος του Δημοσίου γιατί απλά… εκτελούσαν εντολές που τους έδιναν οι ανώτεροι τους! Τα πολιτικά πρόσωπα  δηλαδή! Τα οποία όμως  δεν διώχθηκαν ποτέ γιατί ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να τους παράσχει ασυλία κλείνοντας την Βουλή και προκαλώντας παραγραφή των όποιων δικών τους αδικημάτων. Τα οποία αδικήματα δεν διερευνήθηκαν ποτέ γιατί η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να τα διερευνήσει εφόσον διαπιστώνει ότι έχουν παραγραφεί. 
 1. Το Δημόσιο  δεν υπέστη ζημιά από την υπόθεση, όχι γιατί οι κατηγορούμενοι δεν προκάλεσαν ζημιά αρχικά αλλά γιατί ο Αλογοσκούφης ακύρωσε εκ των υστέρων όλες τις ανταλλαγές και έτσι όποια ζημιά είχε προκληθεί θεραυπεύθηκε εκ των υστέρων

 

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου όχι μόνο υπήρξε αλλά ήταν μεγάλο και κουκουλώθηκε.  Όσοι σήμερα ισχυρίζονται πως το σκάνδαλο Βατοπεδίου ήταν σκευωρία και πως με την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων “αποδεικνύεται” ότι επρόκειτο για πολιτική δίωξη,  είτε εθελοτυφλούν σκοπίμως είτε είναι τυφλωμένοι από φανατισμό.

Η σχετική ανακοίνωση του Κ. Καραμανλή δεν ήταν έκπληξη. Τον θεωρώ ικανό να προσπαθήσει να μας πείσει ότι “το άσπρο είναι μαύρο”…

Όμως η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ήταν απογοητευτική.

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Βατοπεδίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα».

Πίστευα ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό μπορεί η ΝΔ να μετεξελισσόταν σε ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα που θα απομακρυνόταν από το φαύλο παρελθόν της. Η απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να παράσχει στήριξη στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την παράταξη και μεγάλο κρίμα για τον τόπο.

 

*Του Σωκράτη Σουμέλα