Πόσο σου κοστίζει η απάτη της «ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού»

Η ΔΕΗ σήμερα, μετά από 8 χρόνια κρίσης, είναι ένας οργανισμός όπου 18.500 υπάλληλοι διορισμένοι χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια απολαμβάνουν μέσο μισθό €3.400 το μήνα έκαστος. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ έχει “τρύπαστο ταμείο της μεγέθους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας 1.5 εκατομμυρίων πελατών της που σταμάτησαν να πληρώνουν τις οφειλές τους με τις ευλογίες του κράτους που είναι και ο “επιχειρηματίας” της ΔΕΗ.

Φυσικά, η ΔΕΗ χρειάζεται αυτά τα 3 δις που της οφείλουν, για να πληρώσει μισθούς, για να συνεχίσει να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, για να αγοράσει ρεύμα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, για να συντηρήσει και να επεκτείνει τις μονάδες της.

Ποιος, λοιπόν, θα καλύψει το κενό των €3.000.000.000 που λείπουν από τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ;

Μα ο Έλληνας φορολογούμενος, βέβαια που θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 750 ευρώ επιπλέον φόρο φέτος, για να καλύψει τα σπασμένα των κακοπληρωτών της ΔΕΗ. Γιατί, ξέχασαν να σου πουν, πωςτο κοινωνικό αγαθόμπορεί να προσφέρεται δωρεάν αλλά δεν παράγεται δωρεάν. Το κόστος το πληρώνεις εσύ, με τους φόρους σου. Και, by the way, ποιος  νομίζεις ότι επωφελείται κάνοντας “τον καλό” στους Έλληνες ψηφοφόρους παρέχοντας τους αυτό το “κοινωνικό αγαθό” δήθεν “δωρεάν”, αλλά, στην πράξη, χρεώνοντας εσένα;  

Πάμε τώρα βήμα – βήμα για να καταλάβουμε το μέγεθος της απάτης του δήθεν “κοινωνικού αγαθού”. 

Ας απαντήσουμε κατ’ αρχήν μερικές απλές ερωτήσεις:

  • Η ΔΕΗ είναι κρατική ή ιδιωτική εταιρεία;

Πολύ συχνά ακούς διάφορα παπαγαλάκια να λένε: “η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια! Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου» Παραλείπουν, βέβαια, να αναφέρουν ότι κύριος μέτοχος της ΔΕΗ είναι το κράτος και φυσικά, ένα νομικό πρόσωπο «ιδιωτικού» δικαίου με βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Στην πραγματικότητα είναι δημόσιος οργανισμός!

  • Ποιος και με τι κριτήρια διορίζεται στη ΔΕΗ;

Με δεδομένο ότι βασικός μέτοχος είναι το δημόσιο, και το δημόσιο το διοικεί η κυβέρνηση, στην ΔΕΗ διορίζονται κυρίως οι κομματικοί “πελάτες” της εκάστοτε κυβέρνησης!

  • Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ;

Σήμερα η ΔΕΗ απασχολεί περίπου 18.500 εργαζομένους.

  • Πόσος είναι ο μέσος μισθός στην ΔΕΗ;

Σήμερα ο μέσος μισθός στην ΔΕΗ είναι… €3.425 τον μήνα, μικτά, ή €4.000 τον μήνα αν συνυπολογίσεις και τις εργοδοτικές εισφορές. Σήμερα η μισθοδοσία των εργαζομένων στη ΔΕΗ ανέρχεται στα €880.300.000 τον χρόνο και επιπλέον άλλα  €680.000.000 τον χρόνο πληρώνει το κράτος, από τον προϋπολογισμό του, για τις συντάξεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ με ειδικό νόμο που επινόησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ψήφισε σύσσωμη η Ελληνική Βουλή.  Όλα τα ποσά αυτά τα πληρώνει το Ελληνικό  Δημόσιο δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος!

  • Και τι άλλο πληρώνει για λογαριασμό της ΔΕΗ ο Έλληνας φορολογούμενος ως «επιχειρηματίας»;

[και λέω «ως επιχειρηματίας», γιατί κάθε χρόνο η ΔΕΗ οφείλει να επενδύει ποσά για την συντήρηση και την ανάπτυξη της «επιχείρησης» του]

 Πάρα πολλά! Μέσα στην τελευταία τριετία, για παράδειγμα, η ΔΕΗ επένδυσε περίπου €325.000.000 μόνο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

  • Αλλά, τα έξοδα αυτά, η ΔΕΗ δεν τα καλύπτει από τα χρήματα που εισπράττει από τους καταναλωτές;

[ Εδώ είναι που αρχίζει το «μεγάλο γέλιο»! Γιατί, εδώ είναι που εμπλέκεται η έννοια της «ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό»!]

Που βρίσκεται το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι εφόσον βασικός μέτοχος της ΔΕΗ είναι το δημόσιο:

 (α) την ΔΕΗ την διοικούν οι διορισμένοι από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση οι οποίοι δεν λειτουργούν ως επιχειρηματίες αλλά με γνώμονα τις πολιτικές βλέψεις της κυβέρνησης.

(β) την κυβερνητική πολιτική όμως την εφαρμόζουν όχι με χρήματα δικά τους ή «της κυβέρνησης» (όπως θα έκανε κάθε άλλος επιχειρηματίας) αλλά με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

  • Τι σημαίνει: “η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως επιχειρηματίας”;

 1.Η κυβέρνηση αφενός έχει φορτώσει την ΔΕΗ με υπερβολικά έξοδα μισθοδοσίας, αυξάνοντας έτσι και το κόστος του ρεύματος

2.Επιπλέον, μιας και η ΔΕΗ είναι δική της επιχείρηση, η κυβέρνηση έχει φορτώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ με διάφορα άσχετα ποσά, τα οποία είναι σχεδόν διπλάσια  από το κόστος του ρεύματος, μετατρέποντας την ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα!

3.Αυτό σημαίνει τελικά, πως πολύς κόσμος λαμβάνει υπέρογκους λογαριασμούς ΔΕΗ τους οποίους δυσκολεύεται να πληρώσει!

4.Κανονικά η ΔΕΗ θα έπρεπε να κόβει το ρεύμα σε οποίους πελάτες της είναι κακοπληρωτές! Δεν μπορείς να συνεχίζεις να “πουλάς” ένα αγαθό που παράγεις σε κάποιον, ο οποίος δεν σε πληρώνει για το αγαθό σου που καταναλώνει!

5.Η κυβέρνηση όμως, για να μη γίνει “δυσάρεστη” στους πολίτες, από τους οποίους περιμένει να την ξαναψηφίσουν, απαγορεύει στην ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα στους κακοπληρωτές! Γιατί είναι “κοινωνικό αγαθό”!

6.Μόλις πήραν όμως είδηση ότι με τις ευλογίες της κυβέρνησης μπορείς να μην πληρώνεις για το ρεύμα που καταναλώνεις, πάρα πολλοί μπαταχτσήδες εκ πεποιθήσεως, και όχι από ανάγκη, άρχισαν και αυτοί να μην πληρώνουν την ΔΕΗ!

  • Ποιο είναι το αποτέλεσμα, λοιπόν;

Σήμερα, πάνω από 1.500.000 πελάτες της ΔΕΗ έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Ένας στους τρεις συνδρομητές της ΔΕΗ απλά δεν πληρώνει πλέον το ρεύμα που καταναλώνει! Και δεν υφίσταται για αυτό καμία συνέπεια γιατί “το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό”! Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους “παγώσει τα χρέη” μέχρι 31/12/2017 και επιπλέον αποφάσισε να μην χρεώνει και τόκους για τις οφειλές τους. Οπότε 1.500.000 καταναλωτές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, αυξάνοντας έτσι διαρκώς τις οφειλές τους.

  • Αυτό όμως, τι συνέπεια έχει;

Μα, τι άλλο; Nα βρίσκεται η ΔΕΗ ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία. Σήμερα η ΔΕΗ έχει έλλειμμα από απλήρωτους λογαριασμούς που φτάνει τα… €3.000.000.000. Το ποσό αυτό, ξεπερνά το 50% του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ! Και φυσικά, αυτό οδήγησε στην ανακοίνωση πως πολύ σύντομα, η ΔΕΗ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τους μισθούς των υπάλληλων της. Φυσικά, η ΔΕΗ πρέπει να καλύψει κάπως αυτό το έλλειμμα των 3 δις ευρώ .Γιατί αν δεν το καλύψει, θα χρεοκοπήσει και θα μείνει η χωρά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!

  • Ποιος θα το καλύψει αυτό το έλλειμμα, λοιπόν;

Μα, εσύ! Ο Έλληνας φορολογούμενος, και συγκεκριμένα, όχι όλοι οι φορολογούμενοι, αλλά μόνο “τα κορόιδα” που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Με έναν πολύ “μπακάλικο” υπολογισμό, σήμερα, 1.500.000 συνδρομητές της ΔΕΗ χρωστούν €3.000.000.000. Αυτό το ποσό πρέπει να το καλύψουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, και συγκεκριμένα οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Χοντρικά, στην Ελλάδα υπάρχουν 8.000.000 φορολογούμενοι. Από αυτούς οι μισοί (4.000.000 άτομα!) δεν πληρώνουν τα χρέη τους στην εφορία!  Πράγμα που σημαίνει πως τα 3 δις του ελλείμματος της ΔΕΗ επιβαρύνουν τους 4.000.000 “καλοπληρωτές” με €750 επιπλέον φόρο τον καθέναν. Τόσο είναι το ποσόν των 3 δις αν το διαιρέσεις με τα 4 εκατομμύρια των “κορόιδων” που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Πως σου φαίνεται λοιπόν, που το “κοινωνικό αγαθό του ρεύματος” που το πληρώνεις κάθε δίμηνο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ θα πρέπει να το χρηματοδοτήσεις και με έναν επιπλέον φόρο 750 ευρώ (για φέτος, μόνο… του χρόνου το ποσό θα μεγαλώσει!) για να συνεχίσει να σου προσφέρεται… δωρεάν διατηρώντας τον «δημόσιο χαρακτήρα» του;

Οι μονοί που επωφελούνται τελικά από τη θεωρία του “ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού” είναι οι εκάστοτε κυβερνητικοί βουλευτές και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ  που κάνουν «τη δουλειά τους» με τα δικά σου χρήματα!

*Του Σωκράτη Σουμέλα