Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Μια απολαυστική συλλογή από στίχους που μπορεί να συνθέτουν ρίμες αλλά  όχι νόημα.

Προσωπική εξομολόγηση: Όταν η Sade κάπου το 1984 κυκλοφορούσε το “smooth operator” κατακτώντας για πρώτη φορά μια θέση στο τοπ τεν του billboard, ήμουν ένα ακυκλοφόρητο (ας πούμε σχεδόν) νήπιο που γνώριζα μόλις ελάχιστες αγγλικές λέξεις. Στο άκουσμα λοιπόν του στίχου “He is a smooth operator” έκανα την προσωπική μου νοηματική ερμηνεία επαναλαμβάνοντας τραγουδιστά “Ουβαβουρέλα”με τέλεια αμερικανική προφορά τονικότητα και φυσικά πάθος.Μάλιστα υποψιαζόμουν ότι σήμαινε κάτι σημαντικό αφού για να το λέει η  Sade κάτι θα ήξερε. Πέρασε ο καιρός έμαθα κουτσά στραβά κάποια αγγλικά, με πτυχία προφίσιενσι αλλά πρόοδο δεν έκαμα στην ανάλυση του συγκεκριμένου στίχου.

Το «Ουβαβουρέλα» ήταν όμως η τέλεια αφορμή για την δημιουργία μίας απολαυστικής λίστας  με μερικούς από τους ίσως χειρότερους αγγλικούς στίχους που έχουν γραφτεί ποτέ. Enjoy!

Black Eyed Peas, “My Humps”

 “My hump, my hump, my hump, my hump, my hump, My hump, my hump, my hump, my lovely lady lumps.”

Αν αντικαταστήσεις το hump με τη λέξη “γλουτοί” (sic) θα διαπιστώσεις ότι  δε μιλά για την καμπούρα της πάντως. Μα τι σύλληψη περιγραφικής ανατομίας ήταν αυτή αδερφάκι μου;

LFO, “Summer Girls”

Ο στίχος:“New Kids On the Block had a bunch of hits / Chinese food makes me sick

Νέα γκομενάκια στα σοκάκια δε γουστάρουν κεφτεδάκια. Επιτέλους έκανα ρίμα.

Warrant, “Cherry Pie”

“Swingin’ in the living room / Swingin’ in the kitchen / Most folks don’t / ’cause they’re too busy bitchin’ /

Κουνιέμαι στο σαλόνι/ Κουνιέμαι στην κουζίνα/Οι περισσότεροι τύποι όμως δεν (κουνιούνται)/ γιατί είναι απασχολημένοι με το να γκρινιάζουν Το ηθικό δίδαγμα του στίχου: Η γκρίνια είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος δεν κουνιέται.

America, “A Horse With No Name”

” On the first part of the journey, I was looking at all the life.There were plants and birds and rocks and things.

Εικονοπλάστης όσο δε φαντάζεσαι ο διάσημος τραγουδοποιός απλώνει το αφηγηματικό του ταλέντο « Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού, χάζευα τη ζωή. Υπήρχαν φυτά και πουλιά και βράχια και πράγματα». Τύφλα να ‘χει ο Ουράνης.

Puddle of Mudd, “Control”

“I love the way you look at me/I love the way you smack my ass/I love the dirty things you do/I have control of you”

Αγαπώ τον τρόπο που με κοιτάς, λατρεύω τον τρόπο που σφαλιαρίζεις τον πισινό μου, λατρεύω τις βρομιές που κάνεις. Έχω τον έλεγχο σου. Τι έλεγε ο Βολταίρος να δεις,  αυτό με το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση; Θα κάνω μια εξαίρεση και θα διαφωνήσω.

Dashboard Confessional, “Screaming Infidelities”

“Your hair / it’s everywhere/screaming infidelities..”

Οι τρίχες σου είναι παντού και φωνάζουν απιστία.

Εντάξει, το τραγούδι ξεκινά και αφηγείται τον πόνο ενός ρομαντικού ανθρώπου που όπως μαρτυρά ο τίτλος βροντοφωνάζει “απιστία”. Η εμφάνιση φαλάκρας στους άνδρες είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και στρες. Λέγαμε λοιπόν ότι;

Donna Summer, “Mac Arthur Park”

“Someone left the cake out in the rain/I don’t think I could take it, ‘cause it took so long to bake it/And I’ll never have that recipe again, oh no!”

Και μεταφράζω: Κάποιος άφησε την τούρτα στη βροχή. Όχι όχι δεν το αντέχω γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να την φτιάξω. Και ποτέ δεν θα έχω ξανά τη συνταγή.

Αρκεί μια υπογλυκαιμία, μια λιγούρα και μια φωνάρα για να κάνεις ένα μνημειώδες dance hit που έγραψε ιστορία; Προφανώς ναι. Αλλά πάλι όχι, όχι… κάτι δεν κάνω σωστά πάλι.

Gwen Stefani, “Hollaback Girl”

“This shit is bananas / B-A-N-A-N-A-S”

Έχει τον τρόπο της η Gwen να επαναστατεί κόντρα σε όλα αυτά που την ενοχλούν. Τα αναλύει με το νεανικό γεμάτο έπαρση στίχο της για να καταλήξει στο ακλόνητο επιχείρημα ότι όλα αυτά είναι ΜΠΑΝΑΝΕΣ.

Όπως το άκουσες ακριβώς Μ-Π-Α-Ν-Α-Ν-Ε-Σ.

Red Hot Chili Peppers, “Around the World”

” I know I know for sure ring ling dong ding dong ring ding dooooown ding dang!

Το Around the world είναι αυτό που λέει ο τίτλος του. Το βαθύ νόημα του τραγουδιού αποκαλύπτεται σε αυτόν ακριβώς εδώ τον στίχο: “Ξέρω ξέρω σίγουρα ρινγκ λινγκ ντογκ ρινγκ ντιγκ ντοοοοουν ντινγκ ντανγκ!”

( κι όπως λεν στις πίστες,δικό σας!)

Starship, “We Built This City”

“Someone always playing corporation games/Who cares they’re always changing corporation names/We just want to dance here someone stole the stage/They call us irresponsible write us off the page”

“Κάποιος παίζει παιχνίδια εταιρικά, ποιος νοιάζεται που αλλάζουν ονόματα εταιρικά, εμείς απλά θέλουμε να χορέψουμε εδώ, κάποιος έκλεψε τη σκηνή, μας αποκαλούν ανεύθυνους και μας διαγράφουν από τη σελίδα”
Πάντως μανιφέστο ενάντια στα κακά του καπιταλισμού δε το λες αλλά και πάλι… όχι, όχι…

Destiny’s Child, “Bills, Bills, Bills”

“Can you pay my bills?/Can you pay my telephone bills? /Can you pay my automo’ bills?/Then maybe we can chill/I don’t think you do/so you and me are through”

Μπορείς να μου πληρώνεις τους λογαριασμούς μου; Μπορείς να μου πληρώνεις το τηλέφωνο; Μπορείς να μου πληρώνεις το αυτοκίνητο μου; Μόνο τότε μπορούμε να τα βρούμε, αλλά δε νομίζω πως μπορείς, άρα τελειώσαμε.

Η ωδή στην γυναικεία χειραφέτηση, ανεξαρτησία και ισότητα δίχως άλλο εκφράζεται μέσα από αυτόν το στίχο δίχως άλλο.

Shania Twain, ‘Honey I’m Home’

“My hair went flat / Man, I hate that / Just when I thought things couldn’t get worse / I realized I forgot my purse. With all this stress I must confess, this could be worse than PMS.”

“Χάλι το μαλλί, και πόσο μου τη δίνει αυτό, και πάνω που νόμιζα ότι δεν θα μπορούσε να γίνουν χειρότερα τα πράγματα συνειδητοποιώ πως ξέχασα την τσάντα μου. Τι κακό που είναι το στρες χειρότερο από το PMS”

Υ.Γ. Ο τίτλος αποτελεί προειδοποίηση για την επιστροφή στο σπίτι μετά από μια δύσκολη ημέρα. Honey μην πεις ότι δεν στο είπα.

Madonna, ‘I Love New York’

“I don’t like cities / But I like New York / Other places make me feel like a dork”

Η Μαντόνα εξομολογείται: Δεν μου αρέσουν οι πόλεις αλλά μου αρέσει η Νέα Υόρκη. Οι άλλες πόλεις με κάνουν να αισθάνομαι χαζή.

Madonna, ‘American Life’

“I drive my Mini Cooper and I’m feeling super-dooper”

Η Μαντόνα έχει διάφορες απορίες σε αυτό το τραγούδι αλλά αισθάνεται σουπερ ντουπερ όταν οδηγεί το μίνι κουπερ της. Προφανώς μόνο στην Νέα Υόρκη (γιατί όπως είπαμε δεν της αρέσουν οι άλλες πόλεις καθώς την κάνουν να αισθάνεται χαζή)

Sade, ‘SmoothOperator’

“Coast to coast, L.A. to Chicago”

Καλή στη γεωγραφία δεν ήμουν αλλά “γιαλό, γιαλό” από το LA στο Chicago δεν πας. Να, δες τον χάρτη

Third Eye Blind, ‘Non Dairy Creamer’

“They call it KFC, cause it’s not really chicken. Hot cheetos for breakfast make a young student sick?”

Το λένε KFC γιατί δεν είναι πραγματικό κοτόπουλο. Άραγε να φταιν τα ζεστά cheetos που έφαγε για πρωινό ο νεαρός μαθητής και του ‘ρθε έπαθε αναγούλα; Τι πιο προφανές; Είναι ένα τραγούδι που βασίζεται σε διατροφικές ανησυχίες.

Des’ree, ‘Life’

“I don’t want to see a ghost / I’d rather have a piece of toast / Watch the evening news.”

“Δεν θέλω να δώ ένα φάντασμα. Προτιμώ να φάω ένα τόστ βλέποντας ειδήσεις”
Ένταξει μωρε… έκανε ό,τι μπορούσε για να ταιριάξει το ghost με το τοστ. Εκτός, κι αν το’χει συνήθειο να τρώει τοστ με το που η καμπάνα του Αγίου Σουλπικίου του Τρανσυλβανιώτη σημαίνει μεσάνυχτα…

Toto, ‘Africa’

” Sure as Kilimanjaro rises like Olympus above the Serengeti”

Γεωργαφία παρτ 2: Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής ναι; Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας ναι; Το Σερεγκέντι είναι στην Αφρική ναι;

Passenger, ‘Start a Fire’

 “I was born a baby boy, a long time ago”

Κατανοητό. Για να μη σου πω, αυτονόητο. Γιατί, μεταξύ μας, αν είχες γεννηθεί “an adult boy” a long time ago, θα ήταν όντως πρόβλημα.

Rebecca Black, ‘Friday’

“Yesterday was Thursday / Today is Friday / We so excited / We gonna have a ball today / Tomorrow is Saturday / And Sunday comes afterwards”

Μετάφραση creative commons από τα στρουμφ: Δευτέρα κάτι έχω, την Τρίτη δεν αντέχω, Τετάρτη πως βαριέμαι, την Πέμπτη δεν κρατιέμαι. Παράσκευή πρωί λα λα λα λα λα λα λα. Απ’ όλες τις ημέρες η Κυριακή μ αρέσει.

Jason Mraz, ‘I’m Yours’

“I’ve been spending way too long checking my tongue in the mirror / And bending over backwards just to try to see it clearer / But my breath fogged up the glass / And so I drew a new face and I laughed”

Πολλοί είναι οι τρόποι για να εκφράσεις τα συναισθήματα στο αντικείμενο του πόθου σου. Όπως για παράδειγμα σε αυτόν τον στίχο ο τραγουδοποιός έχει κρεμάσει την γλώσσα του έξω και την περιεργάζεται μπροστά στον καθρέπτη αλλά η αναπνοή του έχει χνωτίσει τον καθρέπτη και τι να κάνει; Ζωγράφισε μία φάτσα κι έσκασε στα γέλια. Ο γλυκός μου μωρέ μωρέ <3

Snap, ‘Rhythm Is a Dancer’

“I’m serious as cancer / When I say rhythm is a dancer”

Με την σοβαρότητα που διακατέχει μόνο έναν Καρκίνο, ο Snap, δηλώνει πως ο ρυθμός είναι χορευτής. Ο Καρκίνος είναι ζώδιο του νερού.Αυτό.

Owl City, ‘Fireflies’

’Cause I’d get a thousand hugs / From ten thousand lightning bugs / As they tried to teach me how to dance / A foxtrot above my head / A sock hop beneath my bed”

Οι πυγολαμπίδες ενίοτε λέγονται και κωλοφωτιές. Στο συγκεκριμένο τραγούδι, ένας τύπος μαθαίνει χορό από δέκα χιλιάδες τέτοια μαμούνια που χορεύουν, πάνω από το κεφάλι του, foxtrot ενώ μια κάλτσα χοροπηδά πάνω από το κρεβάτι του. Χμ… Μάλιστα.

Salt-N-Pepa, ‘Whatta Man’

 “With him I’m never losin’ / And he knows that my name is not Susan”

Μαζί του δεν χάνω ποτέ. Άσε που ξέρει ότι το όνομα μου δεν είναι Σούζαν.
Απαριθμώντας και αξιολογώντας τα θετικά στοιχεία που βρίσκει στον αγαπημένο της,  σημειώνει τα κυριότερα δύο. Τα όσα δηλώνει στον στίχο. Βρε, άμα θέλεις να πεις θετικό πράγμα για έναν άνθρωπο…

Shakira, ‘Whenever, Wherever’

“Lucky that my breasts are small and humble / So you don’t confuse them with mountains”

Τι τύχη που χω στήθη μικρά και ταπεινά και δεν τα μπερδεύεις με βουνά. Άγιο είχες δε το συζητώ Σακίρα μου. Πάλι καλά που δε σε είπε κοντή ο άχρηστος και γλυτώσαμε τα δράματα..

U2, ‘Some Days Are Better Than Others’

 “Some days are dry, some days are leaky / Some days come clean, other days are sneaky … Some days are slippy, other days sloppy / Some days you can’t stand the sight of a puppy … Some days are sulky, some days have a grin / And some days have bouncers and won’t let you in… Some days I hear a voice taking me to another place/Some days are better then others.”

Κάποιες μέρες είναι ξηρές, κάποιες υγρές, κάποιες ημέρες είναι καθαρές και άλλες ημέρες ύπουλες… Κάποιες ημέρες είναι γλιστερές και άλλες είναι τσαπατσούλες… Κάποιες ημέρες δεν αντέχεις την όψη ενός κουταβιού…Κάποιες ημέρες είναι σκυθρωπές, κάποιες ημέρες έχουν γκριμάτσα…και κάποιες ημέρες έχουν μπράβους που δεν σε αφήνουν να μπεις….Κάποιες ημέρες ακούω μια φωνή να μου μιλά από κάποιο άλλο τόπο, κάποιες ημέρες είναι καλύτερες από άλλες”

Άντε βρε, μ’ έναν Μπόνο εύχομαι. (Μια κατηγορία μόνος του)

Hilary Duff, ‘So Yesterday’

“If the light is off / Then it isn’t on”

Αν το φως είναι κλειστό, τότε δεν είναι ανοιχτό. Προειδοποίηση ασφαλείας σε  οδηγίες χρήσεως  λαμπτήρα.

 

Nickelback, ‘Photograph’

“Look at this photograph / Every time I do it makes me laugh / How did our eyes get so red / And what the hell is on Joey’s head”

Κοίτα αυτή την φωτογραφία, Κάθε φορά που την κοιτώ με κάνει και γελώ, Πως έγιναν έτσι κόκκινα τα μάτια σου και τι στο διάολο είναι αυτό πάνω στο κεφάλι του Τζόι; Έχεις απορίες; Κάνε τις τραγούδι. Μπορείς.

Beyonce – “Ego”

It’s too big (big) / It’s too wide (wide)/ It’s too strong (strong) / It won’t fit (fit)/ It’s too much (much) / It’s too tough (tough)

Είναι πολύ μεγάλο / είναι πολύ φαρδύ/Είναι πολύ δυνατό/ δεν χωράει/είναι πάρα πολύ/ είναι πολύ σκληρό.

Η Μπιγιονσέ, υμνεί τον άντρα που τον έχει μεγάλο. Τον εγωϊσμό.

Pitbull – “I Know You Want Me”

One, two, three, four / Uno, dos, tres, cuarto

Ένα, δύο, τρία, τέσσερα (στ’ αγγλικά)/ Ένα δύο τρία τέσσερα (στα ισπανικά)
Εγώ το κόβω για μανιοκατάθλιψη, δεν ξέρω τι λέτε εσείς γιατρέ μου.