Όταν ο Κάρολος Δαρβίνος άρχισε να αναπτύσσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών, έγινε δέκτης επικριτικών σχολίων και επιθέσεων κυρίως από εκπροσώπους θρησκειών. Ωστόσο, 150 και πλέον χρόνια μετά, η θεωρία του εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως η πιο πειστική απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.
Οι φυλές ή αλλιώς τα είδη των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι ένα δυναμικό πεδίο μελέτης από ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες οι οποίοι δια μέσου της συμμετοχικής παρατήρησης καταγράφουν και αναλύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 για λογαριασμό του έγκυρου περιοδικού «ΜΑΝΤΑΜ ΦΡΙΚΑρώ» αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν τα νέα έξι είδη επιβατών που μπορεί κανείς ν’ αναγνωρίσει με ευκολία στα ΜΜΜ.
Homo Smartphonicus
Θα τον βρείτε σε κάθε είδος μέσου μαζικής μεταφοράς (αλλά κι εκτός). Αναγνωρίζεται εύκολα και από την οπίσθια όψη λόγω της χαρακτηριστικής προβολικής κάμψης του αυχένα προς τα έμπροσθεν και κάτω. Αμφότερες όψεις (μπροστινή – οπίσθια ) ποικίλουν ανάλογα με το φύλο, τη φυλή, την ηλικία καθώς και το μέγεθος συσκευής που είθισται να κρατάει τουλάχιστον με το ένα χέρι. Χαρακτηριστικό δε είναι το βλέμμα «απουσίας» καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής που συχνά συνοδεύεται από αμυδρά ανταποδοτικά χαμόγελα προς τη συσκευή. Πρόκειται για ένα φαινομενικά ήρεμο είδος το οποίο σε γενικές γραμμές δεν δημιουργεί προβλήματα στους συνεπιβάτες του εκτός αν παίζει Candy Crash Saga. Μπορεί να εμφανιστεί σε ποικίλους συνδυασμούς που δεν αποκλείουν την υποένταξή του σε άλλα είδη. Το πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις μετά από πολλούς κουδουνισμούς κρατώντας τη συσκευή σαν κομμάτι πίτσας.
Homo Acousticus
Είναι ένα είδος το οποίο συγχέεται συχνά με το Homo Smartphonicus. Αν και τυπικά ανήκει σε αυτή την συνομοταξία, αποτελεί εντελώς ξεχωριστό είδος. Θα το αναγνωρίσετε από τα χαρακτηριστικά καλώδια που βγαίνουν από τα αυτιά του. Αν και δεν πρόκειται για νέο είδος η συχνότητα εμφάνισής του είναι τυπική σε νεαρότερες ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και προσανατολισμού όσον αφορά το μουσικό γούστο. Το αυθεντικό είδος χρησιμοποιεί ακουστικά κλειστού τύπου τα οποία αφ’ ενός ηχομονώνουν με επιτυχία τον Homo Acousticus από το περιβάλλον και τούμπαλιν, αφ’ ετέρου φαίνεται να χρησιμεύουν και ως προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το μη αυθεντικό είδος χρησιμοποιεί ακουστικά τύπου hands-free που συχνά απαντώνται στον τον Homo Smartphonicus τύπο. Θα το αναγνωρίσετε εύκολα από την ηχορύπαντική του δράση ιδιαίτερα δε στα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς εν ώρα αιχμής. Μετά από εμπειρική παρατήρηση, συμπεραίνεται ότι η μουσική γκάμα του Homo Acousticus Type II (τάιπ του) αποτελείται κυρίως από τρείς βασικές κατηγορίες : Ντάπα ντούπα, κάτι ακατάληπτα ουρλιαχτά με τη συνοδεία ηλεκτρικής κιθάρας και τέλος Μαζωνάκη.
Homo Vivliophilicus
Πρόκειται για ένα νέο είδος επιβατών που συχνάζει κυρίως σε μέσα σταθερής τροχιάς και συγκεκριμένα στην γραμμή 1 (από Ελληνικό έως Πανεπιστήμιο), στην γραμμή 2 (από Σύνταγμα έως Δουκίσσης Πλακεντίας) του μετρό και πιο αραιά στην γραμμή Βούλα – Σύνταγμα του Τραμ. Εμφανίζεται συχνότερα με την μορφή γυναικών, ηλικίας άνω των 27 ετών χαρακτηριστικής αισθητικής αλλά εξίσου αισθητή γίνεται και η παρουσία ανδρών στο συγκεκριμένο είδος. Αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς δημιουργώντας ελπίδες για το μέλλον τούτης της χώρας. Θα το αναγνωρίσετε από το βιβλίο που κρατούν στα χέρια τους σε καθιστή ή όρθια θέση και από το άκρως απορροφημένο ύφος τους. Αποτελεί το πιο ήσυχο, απορροφημένο, και αφηρημένο είδος επιβάτη καθώς πολύ συχνά εκτινάσσεται πανικόβλητο για να κατέβει στην επόμενη στάση. Προσοχή: Σε αυτή την κατηγορία ΔΕΝ εντάσσονται άτομα τα οποία κρατούν βιβλία της Χρυσηίδος Δημουλίδου.
Homo Picolus
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος ανήλικων επιβατών μικρού μεγέθους που επιβιβάζονται κατά κανόνα συνοδευόμενα από ενήλικες συνοδούς (γονείς) στους συρμούς τα Σαββατοκύριακα. Λόγω μεγέθους δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί αλλά μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει από τη φασαρία που προκαλούν όταν μιλούν μια ακατάληπτη διάλεκτο που μόνο οι συνοδοί τους μπορούν ν αντιληφθούν. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν και οι υπόλοιποι επιβάτες μπορούν να αντιληφθούν τη γλώσσα είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσετε από επαναλαμβανόμενες φράσεις όπως «που πάει το τρένο;», «που θα κατέβουμε;» και «επόμενος σταθμός Σύνταγμα» γεγονός που μπορεί εύκολα να προκαλέσει σύγχυση σε συνεπιβάτες του είδους Homo Vivliophilicus ιδιαίτερα δε αν ο συρμός βρίσκεται στο σταθμό «Μέγαρο Μουσικής».
Homo Tyranopurus
Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη κατηγορία επιβατών, συνήθως μεγάλης ηλικίας. Ακόμα κι αν υπάρχουν δεκάδες άδειες θέσεις, θα έρθει να κάτσει δίπλα σου για να σου πιάσει την κουβέντα. Θα σου μιλήσει αρχικά για τα παιδιά και τα εγγόνια του και πριν προχωρήσει στην επόμενη πίστα θα πρέπει να αποφύγεις να απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «πόσο χρονών είσαι», «έχεις παιδιά» και καπάκι «γιατί δεν έχεις παντρευτεί ακόμα», «που δουλεύεις». Μετά την στάση «Ευαγγελισμός» θα μάθεις (και όσοι βρίσκονται στο βαγόνι) όλο το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Η κοινωνική προσφορά του Homo Tyranopurus είναι ανεκτίμητη καθώς η παρουσία του σε κάνει πιο ευγενικό άνθρωπο αφού παραχωρείς τη θέση σου στον οποιοδήποτε προκειμένου να «κατέβεις» στην επόμενη στάση.
Homo Somnius
Πρόκειται ένα καταπληκτικό είδος επιβατών, πραγματικά έργα τέχνης. Θα τους εντοπίσετε κατά κανόνα καθήμενους και γλυκαμένους από την αγκαλιά του Μορφέα. Δεν φαίνεται να επηρεάζονται ούτε από τα παραπάνω είδη και είναι πραγματικά άξιο μελέτης το πως καταφέρνουν με την στάση τους να κάνουν ακόμα και τους Homo Tyranopurus να σιωπούν ή έστω να μην ασχολούνται μαζί τους. Μετριόφρονες στο σύνολό τους, αν και δεν έχω καταφέρει να αποσπάσω δήλωση από κανέναν μέχρι στιγμής, δεν παραδέχονται το μοναδικό τους ταλέντο να αποκοιμιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασής τους με τα ΜΜΜ. Ένα λόγος παραπάνω που καθιστούν αυτό το είδος επιβατών μοναδικό, είναι η ικανότητα τους να καταφέρνουν με μαθηματική ακρίβεια να ανοίγουν τα μάτια τους λίγο πριν την αναγγελία του σταθμού που προτίθενται να κατέβουν.