Οι κλιματολογικές συνθήκες με την αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας, την πρώιμη άνοιξη αλλά και τη μείωση των φυσικών εχθρών, όπως δελφίνια, τόνοι, σκουμπρί, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών στις Ελληνικές θάλασσες.
Τα δυο πιο συνηθισμένα είδη είναι η μέδουσα «Πελάγια» ή pelagia nuctiluca (φωτογραφία 1) και η μέδουσα «Κοτυλόριζα» ή cotylorhiza turberculata (φωτογραφία 2). Από τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα με τα πλοκάμια της να φτάνουν έως και τα 5 μέτρα και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
- Σε περίπτωση οπτικής επαφής, αποφεύγουμε το κολύμπι, γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.
- Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια απο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λίγο χώμα απο την παραλία, σαν peeling, όχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.
- Διάλυμα ξυδιού με νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει.
- Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια απο τις αλοιφές για τσιμπήματα. Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού. Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.
- Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε περισσότερα από 2.000 άρθρα σχετικά με το τσίμπημα της μέδουσας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμότητα είναι ο πλέον αποτελεσματικός παράγοντας για να αντιμετωπιστεί ο πόνος, η φλεγμονή, η βλάβη των ιστών και τα άλλα συναφή συμπτώματα του τσιμπήματος. Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί», δηλώνει η Κρίστι Γουίλκοξ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και μία εκ των συντακτών της μελέτης.
Εάν το τσίμπημα βρίσκεται στο χέρι ή το πόδι, τότε το πάσχων άκρο πρέπει να εμβυθιστεί σε καθαρό ζεστό νερό (καλό είναι η θερμοκρασία του νερού να είναι αρκετά υψηλή, στο επίπεδο που μπορεί να γίνει ανεκτή) το συντομότερο δυνατό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο/ντους είναι κατάλληλο στην περίπτωση που το τσίμπημα βρίσκεται στο στήθος, την πλάτη ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος που είναι αδύνατο να εμβυθιστεί μεμονωμένα στο νερό
Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες είναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ βγάζουμε ποτέ τις μέδουσες στην παραλία γιατί αποτελούν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγο της αποσύνθεσης τους.
Σημείωση: Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετά καταναλώνονται απο ψάρια. Μια φάλαινα καταναλώνει πάνω απο 100 κιλά μέδουσες σε μια ημέρα.
Φωτογραφίες απο το αρχείο των «ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ».