Έτσι γίνεται το ρεπορτάζ (γατάκια)

Λιντ κιου 1: Όταν ακούσαμε τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι πάνω από τον ουρανό του χωριού τους πέρασαν ούφο, στην αρχή δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία. Νομίζαμε ότι μας έκαναν πλάκα. Όταν όμως οι μαρτυρίες άρχισαν να πληθαίνουν, αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε  για λίγο στο Ζαρό για να δούμε τί ακριβώς συμβαίνει.

[διπλό αμερικάνικο με την ρεπόρτερ να κοιτάει προβληματισμένη τον ουρανό ακουμπώντας  το πρόσωπό της αναδεικνύοντας το υπέροχο λευκό ημιμόνιμο μανικούρ της και τον μάρτυρα να δείχνει ισαπάν με τ’αριστερό του  χέρι το σημείο που φάνηκε το ούφο]

Βόις όβερ: Φτάνοντας στο σπίτι της κυρίας Ειρήνης, η ίδια άρχισε να μας περιγράφει πολύ παραστατικά την εμπειρία της

Φ.Η κυρία Ειρήνη: Έλα Κώτσο (ακατάληπτο ) αυτή το είδε, δε μου πε (ακατάληπτο) παίρνω τηλέφωνο (ακατάληπτο). Παίρνω μιαν άλλη φίλη μου την Αγγελική από κάτω και τση λέω που σαι μα που σαι της λέω μια φωτιά, τση λεω θα πέσει φωτιά να σε κάψει , φοβούμε τση λέω

[Αλλαγή πλάνου, διπλό εξωτερικό αμερικάνικο , κυρία Ειρήνη και ρεπόρτερ ακέφαλη]

Φ.Η. Κυρία Ειρήνη: Ήτανε παιδί μου σαν το κόσκινο πως να στο πω, να έτσι, όχιιι, ήτανε και εξογκώματα, ήτανε ολοστρόγγυλο και έκανε, πως να σου πω και σαν καμπύλες, έτσι ένα καμπυλάκι αλλά (ακατάλληπτο – μόνο η κυρία Ειρήνη ξέρει) θα πέσει φωτιά να μας εκάψει, δε μας (ακατάλληπτο) ο Θεός λέω. Τσε φοβήθηκα τσε μπήκα μέσα. Ξανά (ακατάλληπτο) τσε πήγε εκεί απά στα σύννεφα και εκεί απά το ‘χασα.

Ζουμ στο σημείο που είδε η κυρία Είρηνη το ούφο – Γέφυρα μουσική X-Files – Βόις όβερ: “Στο τέλος μας έδειξε και το σημείο οπού ακριβώς χάθηκε”

Φ.Η Κυρία Ειρήνη πλάνο με μούντζα: “στα σύννεφα εκεί  το τσα το χασα γω,

Παρέμβαση εικονολήπτη: “Που ακριβώς να ξέρω;”

Κυρία Ειρήνη: Εκεί Να Να εκεί, τα χαμηλά εκεί

Ρεπόρτερ: Αχά; (με απορία)

Πλάνο του εικονολήπτη στην πλάτη της κυρίας Ειρήνης που δείχνει το σημείο και ζουμ στο βουνό.

Εικονολήπτης: Στα βορίθα (?) εκεί ε;

Κυρία Ειρήνη: (ακατάλληπτα)

Ρεπόρτερ: Έσβησε ή κατέβηκε;

Κυρία Ειρήνη: Δε ξέρω, κατέβηκε από εκεί και δε ξέρω

Η μαρτυρία της κυρίας Ειρήνης συνεχίζεται και ο εικονολήπτης την ακολουθεί τις υποδείξεις της με την ακρίβεια ενός άξιου  χειριστή steady cam.

Πλάνο εσωτερικό, η κυρία Ειρήνη κάθεται, Βόις όβερ  ρεπόρτερ: “Αφού ακούσαμε με προσοχή την περιγραφή της κυρίας Ειρήνης ρωτήσαμε αν μαζί με αυτή το είδατε και κάποιος άλλος συγχωριανός της”

ΦΗ Κυρία Ειρήνη: Μου λέει η φίλη μου με είδες (ακατάληπτο) μου πες; που είδες πουουου, το δε και η Κατίνα η αδερφή μ με τον κουνιάδο μου που ήσανε όξω και τοδανε λέει μια φωτιά κι έπεσε κάτω. ΩΩΩ ευτυχώς που το παν κι αυτοί (ακατάληπτο) να με βγάλεις και τρελή τση λέω.

Αλλαγή πλάνου – ένας μπάρμπας βόις όβερ ρεπόρτερ: ” Η ίδια μας ανέφερε για την κυρία Κατερίνα και τον άνδρα της Μανώλη τους οποίους αποφασίσαμε να επισκεφτούμε αμέσως μετά.

ΦΗ μπάρμπας (υποθέτουμε ο κύριος Μανώλης) : Να βλέπεις ένα συννεφάκι; εκεί πέρα

(αλλαγή πλάνου ζουμ στο συννεφάκι)

ΦΗ φωνή εικονολήπτη : Α ναι ναι

ΦΗ μπάρμπας: Τσερχότανε ερχότανε ερχότανε ερχότανε μουις ηρθ εδώ (αέρας στο μικρόφωνο) ετραβήχτηκα

[Ζουμ στο κουλό του μπάρμπα που δείχνει, travelling μέχρι την ταράτσα του απέναντι σπιτιού και πίσω στο κουλό του μπάρμπα με λίγο κεφαλάκι και μετά κοντινό]

ΦΗ μπάρμπας: Πάνω, υψώθηκε μέχρι τσε χάθηκε….και φαινότανε φλόγα μέσα

[ο εικονολήπτης το ζει ακολουθώντας τις κινήσεις του μπάρμπα]

ΦΗ μπάρμπας: τσ από πάνω σα γυάλινο εφαίνονταν … και ξεχώριζε η φλόγα κι απ τα πλάγια κι από κάτω

ΦΗ παρέμβαση εικονολήπτη: Νύκτα έτσι;

ΦΗ μπάρμπας: Είχε σκοτεινιάσει

[Η ρεπόρτερ στο διπλό πλάνο από δεξιά, κοιτάζει προβληματισμένη τον μπάρμπα ακουμπώντας αυτή τη φορά το πρόσωπό της με το άλλο χέρι]

Αλλαγή πλάνου: Ρεπόρτερ στο αριστερό μέρος κοιτάζει σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που κοιτάζει ο μπάρμπας και πιάνει το πρόσωπό της με το δεξί της χέρι αναδεικνύοντας ξανά το υπέροχο λευκό ημιμόνιμο μανικούρ της.

ΦΗ Μπάρμπας: κι ερχότανε κι ερχότανε κι ερχότανε κι έσβησε

Κρος φέιντ μια άλλη κυρία (υποθέτουμε, η κουνιάδα της κυρίας Ειρήνης) ΦΗ: Ήτανε μεγάλο (με θαυμασμό.τελεία).  Ήτανε μεγάλο (με κατάφαση). Ας πουμε μμμμ τόσο ένα πράμα.

Παρέμβαση εικονολήπτη: Στρόγγυλο;

ΦΗ κυρία: Ναι! ένα στρογγυλό (πανζουρλισμός από αέρα στο μικρόφωνο) και (ακατάλληπτη περιγραφή) και τη φωτιά και (αέρας στο μικρόφωνο) και ψήλωνε ψήλωνε και

Παρέμβαση εικονολήπτη: τσε χάθηκε

Κρος φέιντ κυρία ΦΗ: σανατανεναστέρι,ξαφανίστηκε.

Kρος φέιντ διπλό κυρία με ρεπόρτερ βόις όβερ: Μετά από όλα αυτά, το σύντομο ρεπορτάζ μας (4 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα) τελειώνει εδώ. Το σίγουρο, οι κάτοικοι ότι κάτι είδαν. Ωστόσο εμείς, ειδικοί δεν είμαστε. Η προσέγγισή μας είναι καθαρά δημοσιογραφική,  ας το αναλάβουν οι ειδικοί να κρίνουν  αν αξίζει τον κόπο.

φέιντ του μπλακ – όβερ εντ άουτ


Παρ’ όλα αυτά, τα ούφο υπάρχουν. Αν ποτέ τα δείτε…