Let the music play

Σε τί μουσικό mood είσαι σήμερα; Τι θα ήθελες να ακούσεις; Από ποια χώρα; Ποια δεκαετία; Σε εκνευρίζουν οι διαφημίσεις; Θέλεις να επιλέξεις το είδος της μουσικής που θες ν’ ακούσεις αλλά δεν ξέρεις τί ακριβώς;

Το ξέρω. Κι εμένα μου συμβαίνει συχνά. Αγαπώ το ραδιόφωνο, ωστόσο οι επιλογές μου περιορίζονται σε δύο άντε τρεις το πολύ (δεν θα σου πω ποιες) . Όσο κι αν το αγαπώ βέβαια, υπάρχουν στιγμές που το βαριέμαι. Άλλωστε όλες οι σχέσεις χρειάζονται πότε πότε ανανέωση, πόσο μάλλον το ελληνικό ραδιόφωνο που έχει χτυπηθεί αλύπητα από τη μάστιγα των Playlist. Κι εδώ έρχεται η χαρά του ιντερνετικού ραδιοφώνου. Στο όξω-τερικό θριαμβεύει, στην Ελλαδίτσα βασίζεται στην καλή διάθεση, όρεξη και το πάθος νυν και πρώην παραγωγών που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες χωρίς να βγάζουν φράγκο εννοείται (μη σου πω ότι βάζουν και από την τσέπη τους). Είναι ωραία όμως εμπειρία. Έχω δουλέψει για το ραδιόφωνο (πίσω από τα μικρόφωνα) και αυτό που λένε ότι αν δουλέψεις στο ραδιόφωνο κολλάς. Βρέθηκα όμως και μπροστά στα μικρόφωνα του πρώην maga νυν magazen.gr του  πολυσχιδούς Δημήτρη Παπαδημητριάδη  (ο οποίος είναι και θεογκόμενος  κουκλί ζωγραφιστό) παρέα με τον επίσης πολυτάλαντο  (κι ας το κρύβει) Δημήτρη Φλουτσάκο κάνοντας μία εκπομπή σκέτη Βαβέλ όπου για το μικρό διάστημα μηνών που κράτησε μου χάρισε πολύτιμη εμπειρία και ακόμα μεγαλύτερη λατρεία στο ραδιόφωνο.

Υποστήριξε τις ελληνικές διαδικτυακές ραδιοφωνικές προσπάθειες.  There is hope in there. 

Ας πάμε τώρα στην αποκάλυψη τριών “ξένων” μουσικών εφαρμογών που έχω αγαπήσει σφόδρα. Αφορμή στάθηκε το Radioooooo.com το οποίο ήταν το πρώτο που έπεσα πάνω του (πέρσι αν θυμάμαι καλά) και λάτρεψα το Interface του. Παιχνιδιάρικο γαρ. Ο interactive χάρτης του Radiooooo.com θα σε γεμίσει με ατελείωτες ώρες χαράς, ή νοσταλγίας ή… τέλος πάντων με ο,τιδήποτε θέλεις να γεμίσεις τ’ αυτάκια και την ψυχούλα σου. Διάλεξε τη χώρα, τη δεκαετία, το ρυθμό σου και άστο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

Παρόμοιας λογικής με διαφορετικό Interface αλλά και με αξιόλογη (γραπτή) πληροφορία για τα είδη της μουσικής είναι και το musicmap το οποίο αξίζει να δεις.  Επίσης τσέκαρε και το everynoise το οποίο είναι ένα πρωτότυπο project που προσπαθεί να χαρτογραφήσει αλγοριθμικά τα είδη της μουσικής.

Το Jango δεν έχει αυτό το παιχνιδιάρικο Interface του Radiooooo ούτε τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. Αλλά όσο εσύ ψάχνεις την  μουσική που θέλεις να ακούσεις, ακόμα κι όταν  κάνεις skip σε μαθαίνει και σου βγάζει αυτά που σου ταιριάζουν. Και είναι δωρεάν ε!

Όμοιας λογικής είναι και το ACCURARIO. Tip: Κάνοντας εγγραφή γλυτώνεις διαφημίσεις (πονηρό κλείσιμο ματιού)

Για να μην παρεξηγούμαστε, υπάρχουν ένα κάρο από παρόμοια sites, apps και streaming services για μουσική (άλλες δωρεάν και άλλες όχι) και οι παραπάνω δεν έχω ιδέα εάν ανήκουν στις πιο δημοφιλείς (ή τις πιο πλήρεις). Ωστόσο, μπορώ να πω σχεδόν με σιγουριά ότι ικανοποιούν ένα κάπως δύστροπο αυτί σαν το δικό μου.  Το nohope.gr είναι πάντα ανοιχτό σε προτάσεις. Οι καλές πληροφορίες άλλωστε πρέπει πάντα να μοιράζονται. Έτσι δεν είναι;