Κι όμως υπάρχουν  ‘SHAZAM’ για φυτά

Είσαι βόλτα στη φύση και βλέπεις ένα πανέμορφο λουλουδάκι. Αχ τι λουλουδάκι είναι αυτό; Το τραβάς φωτογραφία με το κινητό σου, το ανεβάζεις στην εφαρμογή και τσουπ να όλες οι πληροφορίες που θα σε κάνουν πλουσιότερο άνθρωπο σε γνώση.

Μπορεί να μην το γνώριζες αλλά  υπάρχουν τουλάχιστον 400 χιλιάδες είδη φυτών πάνω σε τούτο τον έρμο τον πλανήτη. Πόσα όμως από αυτά γνωρίζεις; I challenge you. Ακόμα κι αν είσαι γεωπόνος ή έχεις κάποια σχετική ειδικότητα που μου διαφεύγει, βάζω στοίχημα ότι όσες κι αν είναι οι γνώσεις σου πάνω στην παγκόσμια χλωρίδα δεν μπορείς με τίποτα να κατονομάσεις ούτε τα μισά από αυτά τα φυτά. Υπάρχουν  (πλέον) όμως εφαρμογές που μπορούν  να σου φρεσκάρουν  και να σου εμπλουτίσουν τις πληροφορίες από το θαυμαστό αυτό κόσμο της πρασινάδας και είμαι εδώ για να στις παρουσιάσω σχεδόν πανευτυχής!

 

Pl@ntNet

Πίσω από την συγκεκριμένη εφαρμογή κρύβεται ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο ανθρώπων που ανεβάζει φωτογραφίες και πληροφορίες για τα φυτά. Την φανταστική αυτή  ιδέα ανέπτυξαν σε συνεργασία, τέσσερις σημαντικοί ερευνητικοί γεωπονικοί οργανισμοί στην Γαλλία ( Cirad, IRA, Inria/IRD και Tela Botanica Network).

Η συμμετοχική αυτή  εφαρμογή χρησιμοποιεί λογισμικό το οποίο αναγνωρίζει οπτικά μέσα από μία βάση δεδομένων περίπου 4,100 είδη φυτών της Γαλλικής υπαίθρου  η οποία  εμπλουτίζεται συνεχώς.  Όσο αυξάνουν οι χρήστες της εφαρμογής τόσο αυξάνει όπως είναι λογικό και η πληροφορία για την παγκόσμια χλωρίδα.

Μέσα στην εφαρμογή υπάρχουν projects χωρισμένα θεματικά ανά γεωγραφική περιοχή (π.χ. φυτά της Ασίας, της Ευρώπης κλπ). Κάνοντας κλικ σε κάθε καταχώρηση μπορείς να δεις εύκολα όλες τις πληροφορίες που αφορούν ένα φυτό (πώς είναι το λουλούδι του, ο μίσχος του, ο καρπός του κλπ) και να διαβάσεις μέσω Wikipedia όλη την πληροφορία που το αφορά. Η αναζήτηση λειτουργεί και αντίστροφα αν γνωρίζεις την ονομασία του φυτού.

Αν αγαπάς τη φύση σταμάτα να κόβεις τα λουλουδάκια και κατέβασε το Pl@ntNet που είναι διαθέσιμο για android και iOS. Υπέροχο;

 

FlowerChecker

Πρόκειται για μία παρόμοια  εφαρμογή η οποία συνδέεται με τον λογαριασμό σου στην Google και σου λύνει τις απορίες σου για το θαύμα της φύσης που σου τράβηξε την προσοχή: #1 τραβάς φωτογραφία #2 Περιμένεις για την απάντηση #3 που θα σου δώσουν οι επιστήμονες που θα την δουν μέσα σε περίπου μία ώρα.

Το FlowerChecker Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε από ένα γκρουπ από ‘botanical geeks’ όπως αυτοαποκαλούνται που έχουν βάλει στόχο να ξυπνήσουν μέσα σου την αγάπη για την φύση.  Η εφαρμογή είναι μεν δωρεάν αλλά για κάθε αναζήτησή σου χρεώνεσαι ένα δολάριο καθώς υπάρχει άνθρωπος πίσω από αυτή που ψάχνει για να σου δώσει την απάντηση.

 

PlantSnapp

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για iOS και είναι δωρεάν. Η λογική του PlantSnapp της είναι περίπου η ίδια με τις προηγούμενες δηλαδή τραβάς φωτογραφία, την ανεβάζεις και παίρνεις την πληροφορία για το φυτό χωρίς όμως να χρεώνεσαι κάτι. Η διαφορετικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι μέσα από την εφαρμογή μετά την «αναγνώριση» μπορείς να αγοράσεις το συγκεκριμένο φυτό από πιστοποιημένα φυτώρια που συνεργάζονται με αυτήν.

Well, στην τέχνη όπως λένε, άρα και στην τεχνολογία δεν υπάρχει παρθενογένεση. Ο πλούτος όμως της ελληνικής γης είναι  μοναδικός. Μήπως ακολουθώντας τα παραπάνω παραδείγματα έχουμε μία υπέροχη ιδέα για ανάπτυξη;

Bonus photo, το λουλουδάκι